Monse Pla: la sua mostra armoniosa a Noto

posted in: Premsa | 0

Article a la premsa de Siracusa.

Un poble, el de Netina, destinat a acollir esdeveniments artístics. El seu evocador barroc es configura com a marc per a la successió de diferents exposicions. Monse Pla és una pintora catalana que, com Mario Rapisardi , està fascinada per Noto i hi fa una exposició. Obert al públic del 8 al 30 de juliol, a la Villetta d’Ercole, a via Gianbattista Vico 46.

Monse Pla: la relació visceral amb la Gran Mare

El títol de l’exposició a Noto és Verde Blu; el subtítol “Finestra del meu estudi a l’Alt Emporadà”. Aquest és el lloc del seu espai artístic a Catalunya. Monse sempre va a contextos immersos en la natura, on pot mirar per la finestra i interactuar amb ella; actualment es troba a Avola. Les aquarel·les i les pintures a l’oli sobre tela representen aquesta connexió. Són obres dolces, un art que relaxa amb l’harmonia de formes i colors. Per a Monse la finestra constitueix el mitjà a través del qual contempla la natura i la representa. Un mitjà, doncs, que es dirigeix ​​cap a percepcions sempre noves.

La connexió amb la gran Mare també es produeix a través dels innombrables passejos pel bosc. Monse se sent inspirada, revitalitzada per això i ho comunica a través de la pintura. Per a l’artista català és fonamental que el pinzell representi l’essència de la Mare Natura, la poesia que encarna. El títol Verde Blu indica els colors que, per a Monse, fan referència més a la relació amb la natura, que ara s’ha convertit en una constant per a ella. El blau, amb el cel i el mar, arriba a l’horitzó, després a altres dimensions, percepcions i un esdevenir continu. El verd denota la vida i la fertilitat de la Gran Mare que genera tota la Creació. El bosc, per tant, expressa màgia ja que permet que sorgeixi l’energia vital sedimentada per una existència difícil.

Monse va aprendre a pintar per ella mateixa; a l’escola d’art va assimilar la natura morta però mai la va inspirar. Una exposició per veure perquè relaxa l’ànima de l’observador, en una societat que porta a ritmes cada cop més alienants. Monse vol recordar d’on ve la humanitat, per la qual cosa és difícil sortir d’una perspectiva antropocèntrica.